Jouw idee getest in 4 dagen? Maak kennis met de Design Sprint!

Een team komt maar niet op één lijn, de waarde van een concept moet getest, of je klant wil gewoon snel resultaat. Een online project – site, app, pitch of campagne – bedacht en ontwikkeld krijgen, lijkt vaak een grote investering en een lastig traject. Is het niet. Het kan in 4 dagen. Bedacht, gebouwd en getest. Dit is de Design Sprint 2.0 en hoe wij hem uitvoeren.

Design Sprint Tools

“Designers maken mooie plaatjes.” Als je er een bent; je kent het stereotype. Als je er een kent; verkeerd gedacht. Product designers doen meer. We denken na. Niet als een filosoof in een stil hoekje, oeverloos dubbend. Maar op de praktische manier. Snel en toepasbaar, met de juiste mensen in een team.

De Design Sprint 2.0 is daarom één van mijn favoriete methodes in mijn branche. Samen met grote organisaties als Lego, Slack en Google, die er constant mee werken, sinds Jake Knapp de DS ‘uitvond’ bij Google Ventures.

In 4 dagen bedenk en bouw je samen een realistisch prototype waarmee je, via een gebruikerstest, direct feedback van echte klanten verzamelt. Het proces waar organisaties vaak maanden over doen, verpakt in een week.

Die snelheid is meteen de superkracht van de Design Sprint: je kunt fast forward de toekomst in duiken om te zien of je beoogde eindproduct en gebruikersreactie werkelijk zo succesvol zijn als je hoopte. Vóórdat je (veel) tijd en geld gaat investeren en allerlei verplichtingen aangaat.

De snelheid van de Design Sprint is z’n superkracht: je kunt fast forward de toekomst in duiken. Erg handig, wanneer je klanten met typische klant problemen kampen.

8 typische klant problemen (die de Design Sprint oplost)

Een aantal van deze ben je zeker al eens tegengekomen. Als klant, of als designer voor een klant. De Design Sprint maakt allebei jullie leven makkelijker, door ze in een week op te lossen. Hoe, vertel ik zo. Direct na dit feest der herkenning:

  1. De organisatie wil een oplossing voor een probleem. Het team heeft in samengestelde vorm echter moeite om op één lijn komen met elkaar en met de bedrijfsdoelen.
  2. Teams werken vaak richting onduidelijke doelen, doordat de scope van hun project telkens verandert.
  3. Het ontbreekt projectteams aan echte data, waarop ze heldere bedrijfs-besluiten kunnen baseren. In plaats daarvan bouwen ze voort op eindeloze interne discussies.
  4. Organisaties of teams hebben de druk om ‘innovatief’ te zijn, omdat concurrenten de organisatie voorbij rennen, maar weten niet waar ze moeten beginnen.
  5. De cyclus van een product- of projectontwikkeling is zo lang, dat teams hun focus en enthousiasme verliezen:Product Design Proces - Build Launch Data Idea
  6. De klant wil gewoon zo snel mogelijk een app, website of campagne live hebben, die niet mag onderdoen qua effectiviteit en kwaliteit.
  7. Iemand heeft een app idee, waar investeerders voor nodig zijn. Om het abstracte idee kracht bij te zetten, toont hij hen graag een concreet prototype.
  8. Iemand heeft een online concept bedacht, maar test graag of de markt er werkelijk op zit te wachten, voordat er ‘echt’ werk van gemaakt wordt.

Herkenbare problemen en scenario’s? Door naar de oplossing dan.

Design Sprint lost het op – in 4 dagen

Even terug naar (de definitie van) de Design Sprint:

“In 4 dagen bedenk en bouw je samen een realistisch prototype waarmee je, via een gebruikerstest, direct feedback van echte klanten verzamelt.” Maar hoe kom je daar? Waar begin je mee? Wie wordt erbij betrokken? En hoe maak je het realiteit, stap voor stap? Zo:

Hoe een Design Sprint er in detail uitziet?

Hoe de Design Sprint werkt