Starten met innovatie binnen jouw organisatie

Innovatie, het buzzwoord dat te pas en te onpas naar voren komt in je Linkedin feed. Iedereen is er mee bezig.. of toch niet? Zelf ben je er in ieder geval nog niet echt concreet mee bezig, want je hebt het te druk met operationele zaken binnen je organisatie. Maar stiekem voel je dat je er toch iets mee zou moeten.. en dat gevoel is goed.

Starten met innovatie

Het aantal bedrijven dat écht met innovatie bezig is is nog altijd schrikbarend laag, precies om de reden waarom jij er ook nog niet mee bezig bent. Innovatie is namelijk een paralel proces, naast je operationele werkzaamheden.. en dat maakt het moeilijk. Het is niet iets dat je er zomaar even bij doet.

Hoe kun je nou toch die eerste stappen zetten om innovatie toe te passen binnen jouw organisatie? Ik probeer je op weg te helpen!

1. Zorg voor voldoende tijd

Neem er de tijd voor. Hoewel er manieren zijn om snel innovaties te kunnen testen, hebben innovaties tijd nodig. Niet alleen om bedacht, getest en ontwikkeld te worden. Ook moeten ze worden geimplementeeerd en gedragen worden door en binnen de organisatie.

2. Draagvlak en vertrouwen

In een innovatieproces is het normaal een paar keer te falen voordat je de juiste snaar weet te raken. Dit falen zijn we niet gewend in onze operationele werkzaamheden, en een natuurlijke reactie is om ermee te stoppen. Omdat het proces van falen juist de meeste inzichten geeft in welke kant je dan wél op moet, is vertrouwen en draagvlak om door te gaan super belangrijk. Heb jij het vertrouwen om te mogen falen?

3. Zorg voor een playground

Om te innoveren zul je dus moeten leren falen. Zorg daarom voor een playground waarin je kunt falen zonder dat het impact heeft op de organisaties. Zie het als je ‘lab’ waar je experimenten uitvoert. Een nieuwe innovatie kan al snel getest worden door het voor te leggen aan een aantal relevante gebruikers.

4. Zorg voor de juiste methodes

Design thinking is een geweldige filosofie die je kunt inzetten om te innoveren. Het gevaar is echter dat het geen concrete methode is. In de verschillende fases van een design thinking proces kun je talloze oefeningen en workshops doen, maar deze vrijheid zorgt er voor veel mensen voor dat het niet gebeurt.

Begin met een simpele oefening zoals de Lightning Decision Jam. Deze zorgt ervoor dat je in een korte tijd kennis maakt met de principes van design thinking, je team bij elkaar hebt, en een idee krijgt waar de pijnpunten rondom een specifiek topic liggen. Deze kun je vervolgens omzetten naar uitdagingen die je met design thinking kunt gaan oplossen.

Zorg dat je uitdaging zo concreet mogelijk wordt, alleen dan kun je doelgericht innoveren. Een Design Sprint is een methode die wij vervolgens inzetten om een uitdaging met design thinking aan te gaan.

Wil je de eerste stap naar innovatie maken? Stuur me dan een berichtje om een vrijblijvende Lightning Decision Jam te doen met jouw team.

Aan de slag met Innovatie!